Wie ben ik?

Mijn naam is Marry Vreeken-van Dijk. Ik ben getrouwd met Ton Vreeken en samen hebben we vier kinderen gekregen: Lisenke onze dochter is getrouwd met Charley, zij hebben twee dochters Fiep en Ot. Jos onze oudste zoon is getrouwd met Annerieke en zij hebben dochter Lilou, in mei 2023 kregen ze een zoontje Ties. Ties is 9 weken te vroeg geboren en overleed 6 dagen later aan een darminfectie. 

Niek ons derde kindje is kort na de geboorte overleden (hij was heel zwaar gehandicapt). Dit verlies heeft een grote impact gehad op ons leven. Sven is onze jongste en meest creatieve zoon. We hebben twee pleegdochters: Suus komt van de Kaapverdische Eilanden en is getrouwd met Jan Willem. Neneh komt uit Liberia. Haar kinderen zijn: Pateh (1993-2018), Victor, Aisha (2001) en Daniel jr. Zij wonen in Londen.

Wat voor mens ben ik? Kleurrijk, stoer en kwetsbaar, betrokken, gezellig, geduldig (soms), pittig en een no-nonsense type. Ik sta met beide voeten in de Dordtse klei en houd van uitdaging. 

Scholing

Na het behalen van mijn vwo-diploma heb ik sociale academie gedaan en 15 jaar als sociaal pedagogisch hulpverlener en maatschappelijk werker in de verslavingszorg gewerkt. Daarna heb ik 8 jaar vrouwen en gezinnen begeleid bij ongeplande zwangerschappen en verliezen tijdens de zwangerschap. In mijn werk kreeg ik veel te maken met rouw- en verliessituaties.

Roer omgooien

In 2005 heb ik het roer omgegooid en ben ik Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gaan studeren. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe mensen zich voorbereiden op hun eigen sterven en naar transgenders in Nederland en België. Voor mijn master ben ik drie maanden op Bali geweest en heb daar het leven van transgenders onderzocht.

Na mijn master heb ik als uitzendkracht in de psychiatrie gewerkt en tot 2015 was ik docent maatschappelijk werk bij Avans Hogeschool Den Bosch. Daar heb ik samen met anderen de Rouw en Verlies Community opgezet. Samen met collega's heb ik de vrijwilligersacademie opgezet en workshops gegeven rondom seksualiteit en genderidentiteit. Tijdens een periode van werkeloosheid, korte invalbanen en vrijwilligerswerk heb ik een opleiding gevolgd rondom rouw en verlies. Vanaf 2018 ben ik begonnen met een eigen praktijk: Leren Verliezen.

Naast mantelzorger ben ik actief betrokken geweest als vrijwilliger bij winterkampen en lessen van Kiem, een school voor speciaal onderwijs. van 2017 tot en met 2020 werkte ik als vrijwilliger bij hospice De Patio en in de palliatieve thuiszorg. Sinds augustus 2020 ben ik vrijwilliger bij Villa Tröst. Een organisatie die plaats en ruimte biedt aan mensen met rouw en verlies. Een luisterend oor, een theekamer, lezingen, concerten en workshops. Zie hun website www.villatrost.nl Ik help mee in het organiseren van diverse rituelen.

Eind 2018 heb ik de opleiding rouw en verliesbegeleider (jongeren en kinderen) afgerond en een eigen praktijk begonnen: Leren Verliezen. Wat mij aanspreekt in het thema rouw en verlies is dat het gaat om de essentie van leven. Ieder van ons krijgt te maken met verlies. Het is belangrijk dat we leren omgaan met zowel kleine als grote verliezen. Het leven is niet maakbaar, we hebben te dealen met onze kwetsbaarheid.

Persoonlijk ken ik ook angst, verdriet en onzekerheid. Door het verlies van mijn eigen kind en andere verliezen in mijn leven en door de ervaringen in mijn werk als hulpverlener heb ik de keuze gemaakt om een eigen praktijk op te zetten rondom het thema verlies. Jij kan bij mij terecht als je vragen hebt over of zelf geconfronteerd bent met verlies door dood, scheiding, verlies van gezondheid of vragen hebt rondom je eigen identiteit. Ik wil je helpen om te leren omgaan met het verlies in jouw leven, zodat je daarna weer zelfstandig verder kan gaan. 

Opleidingen/cursussen

2018 Begeleider jongeren en kinderen, Land van Rouw, Groesbeek, post-HBO
2017 Zorgvuldig signaleren, werken met aandacht, VPTZ Nederland
2017 Schiptraining, Hechting, Familieopstellingen met kinderen, jongeren en verlies,
  Contextuele begeleiding van Rouw, Samen krachtig op pad Land van Rouw
2014 Rouw op je dak, Land van Rouw, Utrecht
2013-2014 Didactiek HBO, Avans Plus, Den Bosch
2013 Toetsen en beoordelen, UvU
2005-2011 Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden
2003-2004 Kortdurende hulpverlening Empowerment, Kempler Instituut
2001-2002 Psychosociale hulpverlening, Kempler Instituut
2000-2001 Vrouwenhulpverlening, Transact, Utrecht
  Leren leven met verlies, Marieke de Bruijn
1978-1982 HBO Inrichtingswerk, Zwolle