Visie

Het leven is niet altijd leuk of gemakkelijk. Bijna iedereen maakt nare en verdrietige dingen mee. Er is lijden, pijn, onzekerheid. Soms doen we alsof het leven maakbaar is en dat wij de controle in handen hebben, totdat we geconfronteerd worden met de dood, scheiding, ziekte en andere vormen van verlies.

Stel dat een van je ouders ziek wordt en sterft, je een zus of broer verliest. Je wereld op zijn kop staat omdat jouw identiteit niet is wat jij of je familie had gedacht. Je ouders kunnen gaan scheiden. Niets lijkt meer wat het was en dat kan heel onveilig en beangstigend zijn. Vaak lukt het om met steun van je familie, vrienden en school  te rouwen en verder te gaan. Soms is er meer nodig. Want terwijl jij middenin je verdriet zit gaat het leven door. Rouw is niet tijdgebonden, ieder rouwt op een eigen wijze.

Ik bied in mijn praktijk "Leren Verliezen" ruimte voor rouw en verlies. Rouwen is een proces, het is proberen met je verlies te leren omgaan en je leven opnieuw vorm te geven. Rouwen vindt plaats in je gevoelens, je gedachten, je lijf en in de waarneming van de wereld om je heen. Je leert omgaan met je verlies door er werkelijk bij stil te staan, er tijd voor te nemen en je bewust te worden van de veranderingen. Rituelen kunnen het afscheidsproces ondersteunen. Samen met jou kijk ik naar wat er nodig is om verder te kunnen gaan. Je mag hulp inschakelen. Je hoeft niet alleen te rouwen. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is als er op de moeilijkste momenten in je leven, iemand is met verstand van zaken die jou tijdelijk tot steun kan zijn.

Rouwen is een normaal proces, ik kan je verdriet niet wegnemen. Als je vastloopt in je rouwen, wil ik je helpen een weg te zoeken om door te kunnen gaan.