Dood
Iemand verliezen door de dood is heftig, het zet je leven op zijn kop. Er verandert van alles en tegelijk gaat het leven door. Hoe kan jij omgaan met de gevoelens die dit oproept? Rouwen en liefde zijn diep met elkaar verbonden. Als je veel van iemand houdt doet het zeer als deze persoon sterft. Als de relatie met de overleden persoon ingewikkeld was kunnen je gevoelens heel complex zijn. Jouw leven lijkt stil te staan terwijl dat van anderen lijkt door te gaan alsof er niets veranderd is.
rouwen
Rouwen is een persoonlijk proces, ieder verlies is anders en elke persoon gaat op een eigen manier om met verdriet. Is het normaal dat ik dit voel? Wanneer gaat dit over? Rouwen hoe doe ik dat? Kan je met anderen praten over je verdriet en je gevoelens? Hoe ga je om met de mooie en nare herinneringen? Rouwen is meer dan verdriet hebben, het gaat dieper en is veel complexer. Verlies gaat niet voorbij, de persoon die is overleden komt nooit meer terug, hoe kan jij daarmee leren leven? Er gebeuren soms dingen in je leven die er inhakken. Misschien vind je het moeilijk om te praten over nare gevoelens als verdriet, boosheid, schuld, schaamte of misschien voel je wel opluchting. Die gevoelens horen bij rouwen, maar het is wel heel lastig om dit allemaal te voelen.
verlies en herstel
Bij rouw is er een proces van slingeren tussen bezig zijn met verlies en met herstel. Dit is zichtbaar in het 'duaal procesmodel' van Stroebe en Schut. Kinderen bewegen heel makkelijk van de ene naar de andere kant. Ieder mens maakt zijn eigen slingerbeweging, beide kanten zijn belangrijk. Het is een heen en weer bewegen tussen onmacht en kracht, verleden en toekomst. Hoe zit het met jouw veerkracht? Rouwen gaat over het leven weer oppakken na verlies.
Tijdens de begeleiding gaan we samen kijken wat jij nodig hebt. In de gesprekken staat jouw verhaal centraal.